Koopcentraal
Image default
Dienstverlening

Wat is een perilex precies?

Perilex is een merk van Nederlands stopcontact. Het werd aanvankelijk opgericht door Anton Dijkstra in 1879 en werd gebruikt als een vervaardigd telegraaf apparaat en later als connectoren voor telefoonnetwerken. Perilex begon begin jaren 80 met het produceren van kabelsystemen om computers en printers met elkaar te verbinden. Deze kabels werden “Peri”-kabels genoemd en worden vandaag de dag nog steeds gebruikt in verschillende computersystemen over de hele wereld. Perilex-stekker is een type elektrische stekker die wordt gebruikt om een ​​apparaat op het lichtnet aan te sluiten. Deze stekkers zijn ontworpen voor gebruik met fornuizen en ovens. Deze worden ook wel kookstekkers of ovenstekkers genoemd. Perilex-stekkers zijn verkrijgbaar in de Verenigde Staten en Europa, waar de stekkers in geaarde en ongeaarde configuraties te vinden zijn. Beide configuraties hebben een drievoudig aardingscontact, maar hebben verschillende bedrading arrangementen voor elke tand waardoor ze onverenigbaar met elkaar zijn.

Stekker gespecialiseerd voor elektrische fornuizen en ovens

Perilex is een type elektrische stekker die is gespecialiseerd voor gebruik met elektrische fornuizen en ovens. Het ontwerp is bedoeld om warmte efficiënter en veiliger te verspreiden dan de standaard tweepolige stekker, terwijl er toch enige aarding is. Perilex-stekkers zijn groter dan standaard stekkers, waardoor ze meer stroom in één stopcontact kunnen vervoeren dan in een gewoon stopcontact. Ze hebben ook drie gaten in plaats van twee, wat helpt om het apparaat te aarden, zodat het niet zo gemakkelijk statische elektriciteit opbouwt als andere stopcontacten. Perilex werd in 1908 uitgevonden door Edwin Halsey en George Gesswein. Het bleek populair bij fabrikanten van krachtige apparaten zoals elektrische strijkijzers totdat het rond 1940 werd vervangen door drie geaarde stopcontacten vanwege bezorgdheid over brandgevaar veroorzaakt door defecte bedrading op oudere modellen met slechts twee pinnen.

Perilex is het veiligste type stekker

Het veiligste type stekker voor gebruik met een elektrisch apparaat zoals een fornuis of oven is meestal een Perilex-stekker. Dit type stekker heeft voldoende stroom en aardt het apparaat ook veilig. Aarding betekent dat als er ooit een overbelasting in uw circuit zou zijn, deze geen schade of letsel zou veroorzaken omdat beide zijden van het stopcontact rechtstreeks met de aarde zijn verbonden via metalen staven die buiten in de grond worden gedreven. Deze aardverbinding zorgt ervoor dat als er een storing is in het apparaat of de bedrading en er geen gevaarlijke stromen door uw lichaam kunnen gaan.