Koopcentraal
Image default
Bedrijven

Hoe kies je de juiste haard voor jouw woning?

Een haard is niet alleen mooie en stijlvolle toevoeging aan jouw huis, maar het zorgt ook voor een gezellige en warme sfeer. Genoeg reden om een haard te nemen dus. Het kiezen van de juiste haard kan echter een lastig klusje zijn. Welke haard je kiest, is sterk afhankelijk van het vermogen van de haard. Vaak weet men niet voor welk vermogen zij moeten kiezen. Daarnaast zijn de meeste woningen tegenwoordig voorzien van een CV, wat betekent dat de haard slechts als bijverwarming dient. Dit maakt het alleen nog maar moeilijker om in te schatten welke haard bij jouw woning past. In dit artikel helpen we je op weg met punten waar je op moet letten bij het kiezen van jouw haard. Ook vertellen we je gelijk waar je het best jouw haardhout Enschede en omstreken kunt bestellen. 

Vermogen van de haard

Het gebeurt regelmatig dat mensen onopzettelijk voor een te hoog of te laag vermogen kiezen. Dit zorgt ervoor dat je op een te korte of te lange stand moet stoken. Anders wordt het namelijk te warm in de ruimte. Dat is jammer, want hierdoor kun je niet voluit genieten van de vlammen van dichtbij. Door de extra warmte is het niet prettig om dichtbij het haard te zitten; iets wat de meeste mensen juist fijn vinden om te doen. Daarnaast is een verkeerd vermogen van de haard ook schadelijk voor de houthaard (of kachel). Doordat de haard niet optimaal kan branden, ontstaat er een onvolledige verbranding, zwarte rook en hogere uitstoot. Voor zowel jouw portemonnee als het milieu is dit geen pretje. 

Berekenen van vermogen

Het kiezen van het juiste vermogen is dus belangrijk. Maar hoe kies je nu het juiste vermogen? Gelukkig kun je op een eenvoudige wijze tot het juiste vermogen komen, afhankelijk jouw woonsituatie. Je kunt online eenvoudig berekenen hoeveel vermogen jouw haard moet hebben. Dit is echter slechts een schatting; voor meer accurate data kun je het best met een deskundige in gesprek. 

Open of gesloten haard

Daarnaast kun je kiezen tussen een open of gesloten haard. Wat is het verschil? Bij een open haard wordt er verse zuurstof genomen vanuit de plek waar de haard staat. De open haard maakt dus gebruik van de lucht die op dezelfde plek tot beschikking is. Dit systeem is in de meeste gevallen de standaard bij een houthaard (of kachel). Een systeem die standaard bij een houthaard en kachel is uitgevoerd. Het is hierbij wel belangrijk dat jouw woning over goede ventilatie beschikt. Is dit niet het geval? Dan is een gesloten haard wellicht een betere optie. Bij een gesloten haard is er sprake van een buitenluchtaansluiting. De haard maakt dus gebruik van zuurstof van buitenaf, in plaats van de woonruimte. Dit is een goede optie voor geïsoleerde en/of mechanisch geventileerde woningen. 

Haard kiezen

Aan de hand van bovenstaande informatie heb je wellicht een beeld van welk type haard bij jouw woning past. Om een definitief besluit te kunnen maken, kun je het best ook een haard deskundige spreken. Die kan ook, afhankelijk van jouw woonsituatie, een type haard aanbevelen. Je zult echter ook haardhout nodig hebben voor jouw haard. Je hoeft niet meer ‘haardhout Tilburg’, of een andere stad in te tikken op internet. Op Haardhout-Fabriek kun je namelijk door heel door Nederland haardhout bestellen, mét gratis levering!