Koopcentraal
Image default
Internet

De beste LTE-router

De beste LTE-router

Wat is een LTE-router?

Voordat we ingaan op de uitleg van een LTE-router, moeten we eerst het nieuwe LTE-mobiele netwerk uitleggen. LTE staat voor Long Term Evolution en beschrijft een 4e generatie mobiele radio standaard. Naast de oorspronkelijke 3.9G standaard vinden we nu vooral LTE Advanced technologie, die 4G wordt genoemd.

Met LTE 4G kan tot 300 megabits per seconde worden ontvangen met een goede netwerkdekking en biedt daardoor een veel hogere downloadsnelheid dan oudere technologieën zoals UMTS. Mobiele telefoonaanbieders gebruiken alleen de UHF-frequentieband. Dit biedt verschillende regionaal beschikbare frequenties tussen 700 en 2.600 MHz en bevinden zich allemaal in het midden- tot hogere UHF-bereik.

Een voordeel is dat de voormalige UMTS 3G-technologie gemakkelijk en kosteneffectief kan worden omgezet in LTE 4G. Dankzij LTE kunnen veel smartphone-gebruikers onderweg zo snel mogelijk op het internet surfen via het traditionele DSL-netwerk thuis.

Een stationaire Wlan-router verbindt digitale eindapparaten, zoals

  • PC’s,
  • Notitieboekjes,
  • Tabletten,
  • Flatscreen-tv,
  • Wlan-printer en
  • Smartphones

draadloos met het internet. In tegenstelling tot een conventionele DSL-router hebben we echter geen telefoonlijn of kabelverbinding meer nodig als we een LTE-router gebruiken. Deze maken uitsluitend via het bestaande LTE-mobiele netwerk verbinding met het internet.

Deze oplossing is vooral praktisch als er lokaal geen redelijke DSL-verbinding beschikbaar is. De basisvoorwaarde voor deze dienst is een SIM-kaart van een mobiele telefoonaanbieder, die in de LTE-router moet worden geplaatst. De router zelf stuurt het ontvangen LTE-signaal naar de aangesloten eindapparaten via een Lan- of Wlan-verbinding.

Het is dus onmogelijk voor de operator om te weten of hij via een DSL-verbinding of een mobiele telefoonverbinding met het internet is verbonden.

Onze LTE-routertest moet echter vermelden dat het LTE-netwerk nog niet overal beschikbaar is. Dus voordat u nadenkt over de aanschaf van een LTE-freesmachine, moet u een zogenaamde LTE-snelheidstest uitvoeren. Dit voorkomt dat u een slechte aankoop doet vanwege een slechte dekking van het LTE-netwerk.

Als er echter LTE 4G beschikbaar is, bereiken de nieuwe routers een transmissiesnelheid tot 300 Mbps. Het uploaden, d.w.z. het uploaden van bestanden, is echter slechts mogelijk tot een maximum van 50 Mbps. Toch is deze snelheid adembenemend in vergelijking met een conventionele VDSL-router, die een maximum van 100 Mbps bereikt.

Als u geïnteresseerd bent in onze vergelijkingswinnaars, moet u zeker letten op de beschikbare Wlan-snelheden van de verschillende aanbieders, aangezien deze vaak een maximum van 50 Mbit/s kunnen bereiken.

Hoe werkt een LTE-router?

Uitwendig verschilt een LTE-router nauwelijks van een conventionele DSL- of Wlan-router. Zelfs de bekende fabrikanten, zoals AVM met zijn beroemde Fritz!Box, vertrouwen op een onveranderd ontwerp van de behuizing.

Toch zitten de verschillen in de details. Een LTE-router heeft een klein slot voor een SIM-kaart van een mobiele telefoonaanbieder. Zoals eerder uitgelegd wordt het LTE-signaal draadloos ontvangen door een dergelijke router. Hieruit zet de router het signaal om voor een geschikt Wlan- of Lan-netwerk.

Tegenwoordig worden vooral dual-band routers gebruikt die in de 2.4 of 5 GHz-band werken. De nieuwe 5 GHz-frequentie is bijzonder storingsbestendig. Deze routers bereiken een transmissiesnelheid tot 300 Mbit/s. In veel routers is het Wlan-netwerk in de fabriek via WPA2 gecodeerd.

Maar deze routers bieden veel meer. Ze vertegenwoordigen een apart DECT-telefoonsysteem waarop meerdere draadloze telefoons kunnen worden aangesloten. Zelfs een geïntegreerd antwoordapparaat of een faxfunctie zijn mogelijk.

Voor computers en spelconsoles bieden deze LTE-routers ook extra Gigabit LAN-aansluitingen en ten minste één USB-poort voor het aansluiten van digitale terminals.

Veel merknaamrouters zijn compatibel met alle mobiele telefoontarieven van een groot aantal providers. Om de ontvangstkwaliteit nog verder te verbeteren, kan een externe antenne op deze routers worden aangesloten via een zogenaamde SMA-aansluiting.

Voor meer info : https://tevredenconsument.nl/elektronica/computeraccessoires/de-beste-lte-router/