Koopcentraal
Image default
Aanbiedingen

Tips voor chateaubriand bij jou thuis

Heb je thuis wel eens een heerlijk stuk chateaubriand bereid? Veel mensen eten dit enkel zo nu en dan in het restaurant. Toch is het bereiden van chateaubriand thuis ook erg gemakkelijk en superlekker. Genoeg reden om dit in je eigen keuken eens uit te proberen. Kijk hier eens voor de lekkerste chateaubriand.

Waar komt chateaubriand vandaan?

Chateaubriand is rundvlees en wordt afgesneden van de ossenhaas van het rund. Je kunt het stuk vlees vinden vlak onder de rugspier van het rund. Omdat dit deel van het rund niet veel beweging kent, is het vlees lekker mals. Je kunt chateaubriand krijgen van verschillende runderen, zo kun je het bijvoorbeeld krijgen van Black Angus runderen of Blonde D’Aquitaine runderen.

Smaakvol vlees

Het vlees van de chateaubriand is lekker mals, waardoor het gemakkelijk te eten is. Wanneer de runderen met graan worden gevoerd, is het vlees ook net wat vetter. Dit maakt het vlees net wat smaakvoller dan wanneer het rund met gras wordt gevoerd.

De bereiding

Chateaubriand is gemakkelijk thuis te bereiden. Je kunt het zowel in de oven als op de barbecue bereiden. Ook kun je chateaubriand in de pan bereiden. In sommige gevallen wordt de pan ook gecombineerd met de oven. Dan kun je de chateaubriand eerst even lekker grillen in de pan om het vervolgens gaar te laten worden in de oven.

Voorwerk

Om chateaubriand thuis te bereiden, hoef je niet zoveel voorwerk te doen. Wel is het belangrijk om het vlees eerst goed om kamertemperatuur te laten komen voordat je het gaat bereiden. Het is daarom belangrijk om het vlees ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast te halen zodat wanneer je het vlees gaat bereiden het al goed op kamertemperatuur is.

Kruiden

Chateaubriand kun je een beetje kruiden met wat zout en peper. Dit geeft net wat extra smaak aan het vlees. Als je de chateaubriand in de oven laat gaar worden, kan het ook lekker zijn om wat andere kruiden toe te voegen. Denk dan bijvoorbeeld aan rozemarijn en tijm. Omdat de chateaubriand een beetje vettig is, zal dit in combinatie met de kruiden voor een heerlijke jus zorgen.

Kernthermometer

Of je de chateaubriand nou in de oven of op de barbecue gaar laat worden, het is altijd een goed idee om ook een kernthermometer te hebben. Op die manier kun je namelijk goed in de gaten houden van de temperatuur is van de chateaubriand aan de binnenkant. Wil je een rosékleurige chateaubriand eten? Zorg er dan voor dat de kerntemperatuur rond de 50 graden is. Voor een medium chateaubriand kun je rond de 60 graden zitten. Veel warmer wordt niet aangeraden omdat dan ook een deel van de heerlijke smaak van de chateaubriand verloren gaat.