Koopcentraal
Image default
Bedrijven

Speelgoed voor kindjes met autisme

Speelgoed voor je kindje kiezen kan soms een lastige opgave zijn. Er bestaat tegenwoordig zoveel speelgoed. De meest uiteenlopende spelletjes, knuffels en veel meer. Natuurlijk wil je niet alleen dat je kind tot rust komt en plezier heeft, maar wat educatieve spelletjes kunnen geen kwaad. Dit soort spellen zal de groei van je kindje stimuleren. Zeker als je een kindje met autisme hebt, is het belangrijk dat je jouw kindje de juiste vormen van speelgoed aanreikt.

Autisme bij kinderen

Autisme is een (aangeboren) ontwikkelingsstoornis die als kenmerk heeft dat iemand bepaalde afwijkende gedragspatronen, communicatie en sociale vaardigheden heeft. Mensen met autisme hebben vaak last van problematiek op sociaal gebied en het verwerken van prikkels. Bij kindjes is een autismediagnose vaak vrij moeilijk vast te stellen. Vaak gebeurt dit pas op latere leeftijd. Autistische kinderen hebben overigens wel wat kenmerken waar je als ouders zijnde goed op zou kunnen letten. Vaak is er sprake van problemen op school en op sociaal gebied bijvoorbeeld. Het letterlijk overnemen van dingen, het weinig interesse hebben in anderen, moeite hebben met verandering, over- of zelfs ondergevoelig zijn voor prikkels, heel nauwkeurig werken en veel meer punten kunnen aanwijzingen zijn van een autismestoornis.

Als je kindje autisme heeft

Stimulerend speelgoed is heel essentieel als je kindje autistisch blijkt te zijn. De motorische ontwikkeling en zintuigen dienen gestimuleerd te worden. Kralen rijgen of met bouwblokken spelen bijvoorbeeld, zijn goede stimulerende vormen van speelgoed. Er bestaat overigens ook sensorisch speelgoed autisme, zoals een muziekinstrument, een voelspelletje of zelfs interactieve vloertegels die oplichten. Dit sensorisch speelgoed autisme zorgt voor een goede stimulatie van de zintuigen en de verwerking van prikkels. Kindjes met autisme kunnen met dit speelgoed fijn oefenen en gestimuleerd worden.

Waar speelt jouw kindje het liefst mee?

Weet je niet goed welk speelgoed bij jouw kindje past? Probeer je kind goed in de gaten te houden en te observeren om er zo achter te komen wat wel en niet werkt qua speelgoed. Let hierbij op allerlei soorten materialen en kleurtjes om te zien wat je kindje interessant vindt. Kies altijd voor speelgoed waarvan je weet dat je kindje er leuk en fijn mee kan spelen.

https://sensolife.nl/producten/sensorische-integratie/sensorische-en-educatieve-speelgoed/