Koopcentraal
Image default
Sport

Shakes gebruiken om aan te komen

Wil je aankomen omdat je ondergewicht hebt of omdat je fanatiek sport? Dan is het gebruik van shakes om aan te komen erg handig.

Eiwitshakes ofwel proteine shakes worden veel gebruikt door sporters, om na de training de spieren te herstellen en onderhouden. Het kan ook werken voor mensen die willen aankomen, maar wel op een aantal voorwaarden.

Voorwaarde 1: blijf sporten!

Als eerste moet je blijven sporten. Spierweefsel biedt namelijk volume en een gezond gewicht, maar dit extra spierweefsel kan alleen geprikkeld worden als je sport. Alleen het nemen van een eiwitshake, zonder te sporten heeft dus weinig effect. Na intensief sporten is het effect van een eiwitshake het grootst, dus gebruik al je spieren. Als je wilt aankomen is het te adviseren om cardiotrainingen te beperken en meer krachttrainingen te doen. Daarna drink je dan een eiwitshake met jouw favoriete smaak om dit extra spierweefsel aan te maken.

Voorwaarde 2: voldoende calorieën

Als tweede is het de bedoeling dat je voldoende calorieën binnenkrijgt. Als je wilt aankomen is het goed om 300 tot 500 calorieën meer binnen te krijgen dan dat je verbruikt. Een gemiddelde vrouw gebruikt 2000 calorieën en een gemiddelde man 2500 calorieën per dag. Per persoon is dit natuurlijk wel verschillend. Om aan te komen moet je dus 300 tot 500 extra calorieën binnen zien te krijgen. Dit zul je moeten doen door je voedingspatroon aan te passen. Zo kan je ervoor kiezen om meer graanproducten zoals volkoren pasta of bruin brood te eten. Bij iedere maaltijd is het eten van voldoende groenten ook belangrijk. Naast deze maaltijden kan je shakes nemen als aanvulling. Zo krijg je makkelijk extra calorieën binnen om aan te komen. Bij het gebruik van shakes is het ook handig dat je precies weet hoeveel calorieën je precies binnenkrijgt per shake.

Voorwaarde 3: een uitgebalanceerd dieet

Als je extra lichaamsgewicht wil opbouwen in de vorm van spierweefsel heb je meer nodig dan alleen eiwit. Vitamines, mineralen, vetten en koolhydraten zijn hier ook voor nodig. Zorg ervoor dat je voeding in balans is en dat je alles binnenkrijgt. Veel eiwitshakes die je kan gebruiken om aan te komen bevatten vitaminen en mineralen. Maar groenten, vlees, vis, fruit, oliën, noten, eieren en zuivel hebben ook een plekje nodig binnen dit dieet.

Professionele hulp

Bij het aankomen kunnen proteine shakes je helpen je streefgewicht te behalen. Deze eiwitshakes kunnen een ondersteuning zijn op je dieet maar aan de drie bovenstaande voorwaarden moet wel worden voldaan. Gezond aankomen kan best lastig zijn. Lukt het niet zelf? Dan kan een diëtist of huisarts je helpen.