Koopcentraal
Image default
Sport

Wat kun je allemaal met een power rack?

Een power rack is een veelzijdig fitnessapparaat waarmee je echt veel oefeningen kunt doen. Zowel voor beginners als ervaren sporters is een power rack super handig. Je hebt ook niet veel andere items nodig dan een powerrack, omdat je hiermee eigenlijk alle spiergroepen kunt behandelen.  Laten we eens kijken naar enkele van de oefeningen die je kunt doen met een power rack.

Bankdrukken

Bankdrukken is een klassieke oefening waarmee je je borstspieren, schouders en triceps kunt versterken. Met een power rack kun je deze oefening veilig uitvoeren, omdat de verstelbare veiligheidsstaven je beschermen als je de kracht verliest om de stang omhoog te duwen. Plaats de stang op de gewenste hoogte en zorg ervoor dat de staven net iets onder je borstniveau staan. Neem een brede of smalle greep op de stang en duw deze omhoog totdat je armen gestrekt zijn. Laat de stang gecontroleerd zakken en herhaal de beweging. Er zijn ook manieren waarop je deze spiergroepen kunt trainen met kettlebells of halters.

Squats

Met squats kun je je quadriceps, hamstrings en bilspieren trainen. Met behulp van een power rack kun je de squat veilig uitvoeren, omdat de veiligheidsstaven voorkomen dat je te ver zakt of de controle verliest. Plaats de stang op de gewenste hoogte, net onder je schouders, en stap eronder. Vervolgens plaats je de stang op je bovenrug, maar houd deze wel stevig vast. Zak door je knieën terwijl je je rug recht houdt en duw jezelf dan omhoog. Herhaal deze beweging voor een goede squat-workout.

Schouder oefening

Met een power rack kun je ook verschillende oefeningen voor je schouders uitvoeren om je schouderspieren te versterken. Een populaire oefening is de overhead press. Plaats de stang op de juiste hoogte, net boven je schouders. Pak de stang met een iets bredere greep dan schouderbreedte en duw deze omhoog totdat je armen gestrekt zijn. Laat de stang gecontroleerd zakken en herhaal de beweging. Met een power rack kun je ook andere schouderoefeningen doen, zoals upright rows en shrugs.

Pull-ups en chin-ups

Een power rack kan ook worden gebruikt voor pull-ups en chin-ups, waarmee je je rugspieren en armen versterkt. Plaats een optrekstang aan de bovenkant van het rack en grijp deze vast met een brede of smalle greep. Til jezelf op door je armen te buigen en je schouderbladen naar elkaar toe te trekken. Laat jezelf gecontroleerd zakken en herhaal de beweging. Met een power rack kun je ook gebruik maken van elastische banden om de intensiteit van de oefening aan te passen. Het is een van de meest veelzijdige apparaten die je kunt gebruiken tijdens het sporten!