Koopcentraal
Image default
Woning en Tuin

Hoe kies ik een nieuwe houten trapleuning?

Het zoeken naar een nieuwe houten trapleuning kan voor sommige mensen een echte uitdaging zijn. Met verschillende opties voor vormen, kleuren en behandelingen is er zo’n ruime keuze, dat het kan aanvoelen als zoeken naar een speld in de hooiberg. Gelukkig laten wij je in dit artikel zien hoe je eenvoudig je ideale houten trapleuning gaat kunnen vinden. We vertellen je eerst waarom de houten trapleuning een goede keuze is. Vervolgens laten we je alle opties zien waar je uit kunt kiezen rondom de vorm, de behandeling en de kleur van je nieuwe houten trapleuning.

 

Waarom kies ik voor een houten trapleuning?

De houten trapleuning is al jaren populair en geliefd. Dat is niet zonder reden. De houten trapleuning combineert een warme uitstraling en een fijne feel samen tot een trapleuning die in vrijwel elk interieur past. Daar komt bij dat je veel keuze hebt rondom de samenstelling van je nieuwe houten trapleuning. Je kunt het materiaal bepalen, maar ook de vorm, de behandeling en de kleur van de leuning. Dit alles samen maakt het tot de ideale trapleuning voor in elk huishouden.

 

Uit welke opties kan ik kiezen?

We stipten het net al snel even aan: alle opties die je krijgt bij het samenstellen van je nieuwe houten trapleuning. We lopen alle losse onderdelen snel even met je door.

Dit begint al bij de houtsoort. De meest toegepaste houtsoort voor trapleuningen is grenenhout. Het materiaal is vlak na aanschaf licht geel tot bruinig van kleur en zal met de loop van de tijd iets donkerder worden. Grenenhout is vaak ook wat goedkoper en over te schilderen in elke gewenste kleur. Ronde trapleuningen kunnen ook gemaakt worden van eikenhout of mahoniehout. Dit zijn hardhouten leuningen. Het bruine eikenhout en het roodbruine mahoniehout zijn daarom wel wat duurder, maar ook van hogere kwaliteit.

De vormen beperken zich niet alleen tot de ronde leuningen. Je kunt ook kiezen voor en vierkante trapleuning, of eentje met een speelsere vorm. Denk hierbij aan de speciale sleutelgat leuning, die er zowel in traditionele als moderne vorm is. Wil je helemaal iets unieks aan de muur? Kies dan voor de boomstamleuning. De naam doet de leuning volledig eer aan: je krijgt dan een echte, organisch gegroeide boomstam als trapleuning aan de muur hangen.

Om het hout langer mooi te houden, kun je kiezen voor een speciale behandeling met olie. Deze olie kan transparant zijn. Zo bescherm je toch je nieuwe houten trapleuning tegen beschadigingen, terwijl je hout de oorspronkelijke uitstraling behoudt. Als je op zoek bent naar een andere uitstraling zonder die oorspronkelijke uitstraling te verliezen, kies je voor een gekleurde olie. Met opties als Mahonie, Donkere Eik of Natuurlijk Wit behoudt je trapleuning de authentieke looks, maar krijg je toch een andere kleur. Als je de trapleuning helemaal wilt verven, kan dat natuurlijk ook. Met een zijdeglans witte of zwarte kleur ziet je houten trapleuning er een stuk moderner uit, zonder dat traditionele gevoel te verliezen.