Koopcentraal
Image default
Bedrijven

Glaslijm of secondelijm?

Als er iets breekt of kapot gaat dan wil je het natuurlijk maken. Soms is een plakbandje genoeg maar vaak kost het iets meer werk. Je denkt misschien gelijk aan secondelijm maar glaslijm is in veel gevallen misschien een veel betere oplossing. Het kan bij verschillende materialen beter werken dan secondelijm. Secondelijm kennen we natuurlijk wel, vaak de redder in nood. De naam verraad het al maar het is super snel in gebruik. Maar het heeft ook nadelen en er zijn dus ook andere manieren om iets te lijmen. Wat je het beste kan gebruiken ligt dus aan het materiaal.

Wanneer welke?

Als je iets gaat repareren of je neemt een nieuw project aan en gaat een dag klussen welke lijm moet je dan gebruiken? En hoe bepaal je dat dan? Ten eerste moet je kijken met welke materialen je aan het werken bent. Bij deze producten kan je het beste glaslijm gebruiken: glas, kristal, plexiglas, rookglas, lexaan. Als je dit niet uit je hoofd weet kan je deze regel onthouden. Als het materiaal UV-licht doorlaat kan je deze lijm gebruiken voor reparaties en klussen. Logischerwijs kan je beter secondelijm bij andere materialen gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan rubber, hout of metaal. Het is wel belangrijk dat je het oppervlak ontvet anders werkt het minder goed.

Voordelen en nadelen

Er zitten verschillende voordelen aan glaslijm in tegenstelling tot secondelijm. Er zitten namelijk heel wat nadelen aan secondelijm, het is vaak helemaal niet sterk als dat mensen denken. Oke het is geen kinderlijm of een prittstift maar helemaal niet zo sterk als dat je misschien denkt. Glaslijm is echt een stuk sterker en daardoor permanent. Verder kan deze lijm tegen enorm lage maar ook hele hoge temperaturen. Het is ook handig in het aanbrengen het hard namelijk niet uit en het is super transparant. Je kan dus bijna onzichtbaar te werk gaan. Het grootste nadeel van secondenlijm is dat het uiteindelijk vaak loslaat en het dus niet lang volhoudt.