Koopcentraal
Image default
Woning en Tuin

De regels van de bedenktijd voor het kopen van huis in December

December is begonnen en dat betekent dat de feestdagen eraan komen. Als je als particulier een huis koopt heb je recht op drie dagen bedenktijd. Binnen de bedenktijd kun je zonder opgave van redenen en zonder kosten weer van de koop afzien. Maar hoe zit het rond de feestdagen? In dit blogartikel leggen we het je uit!

Welke regels gelden?

In de meeste gevallen gaat de bedenktijd in op de dag waarop u het contract ondertekent en eindigt hij om middernacht op de derde werkdag. Dit geldt zowel voor aankopen met als zonder notaris. Valt deze bedenktijd echter in december – in de buurt van Kerstmis en Oud en Nieuw – dan kan het anders zijn.

Bij het kopen van een huis rond Kerstmis heeft u recht op twee dagen extra bedenktijd vanwege feestdagen en andere vrije feestdagen. Uw bedenktijd eindigt dus om middernacht op de vijfde werkdag nadat u het contract heeft getekend. De extra twee dagen worden meegerekend binnen die vijfdaagse periode en verlengen dus niet uw daadwerkelijke bedenktijd.

Het is belangrijk op te merken dat de twee extra dagen gelden niet voor aankopen die zonder notaris of andere beambte worden gedaan. In dat geval geldt de bedenktijd alleen op werkdagen en loopt deze tot middernacht op de derde werkdag na ondertekening van het contract. Zorg dus dat je een notaris inschakelt. Die kun je via een Makelaar Hellevoetsluis regelen.

Belangrijke zaken

Bij het kopen van een huis in december heeft u meer bedenktijd dan gebruikelijk vanwege de feestdagen en andere publieke vakanties. Dit betekent dat je vijf dagen bedenktijd hebt in plaats van drie als je bedenktijd rond kerst of oud en nieuw valt. Houd er echter rekening mee dat er geen extra tijd wordt gegeven voor aankopen zonder notaris of andere ambtenaar – hier eindigt de bedenktijd nog steeds om middernacht op de derde werkdag na ondertekening van het contract.