Koopcentraal
Image default
Eten en drinken

7 stappen om thuis aardappelen te poten, te oogsten en te bewaren

Aardappelen zijn gulle planten. Ze zijn gemakkelijk te kweken en produceren overvloedig.

Geef ze het volgende en ze zullen het goed doen.

  • Volle zon
  • Losse, vruchtbare grond
  • 1 x water per week

Je kunt aardappels telen in containers, potten of een speciale “kweekzak”. Maar in mijn ervaring vereisen containers zoals deze constante aandacht voor water geven, en leveren ze kleinere oogsten op dan wanneer je ze laat groeien in een verhoogd bed.

Ik bereik een enorme oogst – genoeg om er bijna een jaar lang twee mee te voeden – door aardappelen te planten in twee verhoogde bedden van 4′-x-8′. De knollen zijn enorm productief in de goed doorlatende, rotsvrije grond die de bedden bieden, en de wijnstokken hebben slechts één keer per week water nodig.

Van alle wortelgroenten die ik kweek, zijn het de aardappelen die me de grootste sensatie geven tijdens de oogst. Ik vind het heerlijk om mijn handen in de grond te steken en de begraven giften op te halen, met een opbrengst van acht tot tien aardappelen voor elke die ik plant.

Hoe je ook besluit om je aardappelen te telen, de plant instructies zijn hetzelfde.

Stap 1: Pootaardappelen kopen

Begin met biologische, gecertificeerde ziektevrije pootaardappelen die je kan kopen uit een catalogus of boerderijwinkel. (Aardappelen uit de supermarkt die zijn behandeld met een kiem vertrager zijn niet geschikt om te planten.) Als u, zoals ik, in een boerderijwinkel koopt, probeer dan knollen te selecteren die al zijn gekiemd. Anders kunt u ze voorkiemen door ze gewoon op uw aanrecht te leggen. Voorgekiemde aardappelen kunnen een paar weken eerder worden geoogst dan hun niet-gekiemde soort.

Stap 2: Scheid de ogen

Alleen kleine aardappelen ter grootte van een golfbal mogen heel worden geplant.

Snijd grote knollen in stukjes. Ik heb de mijne zo gesneden dat elk segment twee of drie “ogen” heeft (de kleine bultjes waaruit spruiten tevoorschijn komen, zoals weergegeven op de foto). De reden voor het snijden van de aardappelen is dat de vele ogen op een grote aardappel een overvolle, meerstammige plant zullen creëren, waarbij elke stengel strijdt om voedsel en vocht, en uiteindelijk alleen kleine aardappelen draagt.

Stap 3: Genees de gesneden stukken

Vervolgens “genezen” de gesneden stukken. Zet ze in de zon, of plaats ze gedurende drie tot vijf dagen op een tafel of aanrecht in een warme (ongeveer 21°C), matig verlichte kamer. Door deze stap kunnen de sneden eelt worden. Eelt pootaardappelen helpen rot te voorkomen.

Stap 4: Hoe en wanneer aardappelen te planten?

Plant de pootaardappel segmenten met de snijkant naar beneden (ogen omhoog) in een 15 cm diep gat of greppel. Plaats elk segment 30 cm uit elkaar aan alle kanten.

Strooi tussen elk segment 2 eetlepels stikstofarme, fosforrijke meststof. Bedek vervolgens zowel de aardappelen als kunstmest met 5 cm aarde en geef de grond goed water.

Wanneer plant je aardappelen?

Dit is afhankelijk van waar je woont. Tuinders in warme klimaten planten vaak rond Valentijnsdag, terwijl degenen in koelere gebieden ze rond Pasen of het vroege voorjaar in de grond planten. Een goede vuistregel is om te streven naar 3-4 weken voorafgaand aan de laatste dag vorst

Stap 5: Heuvel rond de stengels

Omdat nieuwe aardappelen zich vormen op zijstelen, of “uitlopers” boven de pootaardappel, is het noodzakelijk om de wijnstokken te “heuvelen”. Wanneer de groene spruiten 20 cm hoog worden, begraaf dan alles behalve de bovenste 10 cm met aarde, gehakt stro of geraspte bladeren. Heuvel opnieuw wanneer aardappelplanten nog eens 20 centimeter groeien. Hoe meer je heuvelt, hoe vruchtbaarder je oogst waarschijnlijk zal zijn. Ik heuvel de mijne meestal tot een hoogte van 45 cm. Stop met heuvelen wanneer de wijnstokken bloeien.

Aardappelknollen moeten, net als vampiers, in het donker leven. In feite worden ze groen als ze aan licht worden blootgesteld. En een groene aardappel kan ziekte veroorzaken als hij wordt geconsumeerd. Daarom is het absoluut noodzakelijk om de knollen bedekt te houden met aarde of mulch.

Stap 6: Hoe en wanneer aardappelen oogsten?

Twee weken nadat de wijnstokken hebben gebloeid, kun je, als je wilt, in de grond reiken en een paar krieltjes ophalen. Wacht anders tot de wijnstokken afsterven. Dode wijnstokken geven aan dat de knollen volwassen zijn geworden. Grijp nu met je handen in de grond en trek de knollen omhoog.

Hoe lang duurt het voordat aardappelen groeien? Kleine nieuwe aardappelen kunnen al in tien weken klaar zijn. Volwaardige aardappelen hebben echter ongeveer 80-100 dagen nodig om volwassen te worden.

Stap 7: Bewaar je aardappelen

Omdat mijn aardappelen worden gekweekt voor opslag, laat ik ze in de grond tot het koele weer aanbreekt. Waarom? Aardappelen zijn alleen goed te bewaren als ze op een koude plaats staan, maar niet in de vriezer. De kast in mijn bijkeuken koelt pas af als de buitentemperatuur ’s nachts tot 7°C daalt. Dus de oogsttijd is voor mij meestal een zonnige dag eind oktober.

Nadat ik de knollen had uitgegraven, liet ik ze een paar uur op de verhoogde bedden liggen om te drogen, zoals afgebeeld. Deze korte droogperiode verhardt hun huid en bereidt ze voor op opslag. Daarna veeg ik de losse aarde voorzichtig van de knollen en doe ze in dubbele  papieren zakken.