Koopcentraal
Image default
Bedrijven

Wil jij een rolstoel doorgang maken? Drie tips

Wil jij een rolstoel doorgang maken, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken. In dit artikel helpen we je op weg met een aantal tips over je rolstoel doorgang.

Tip 1. Verdiep je goed in de benodigde breedte

Er zijn veel verschillende rolstoel soorten en daarmee ook rolstoelen in allerlei vormen en maten. De ene rolstoel is bijvoorbeeld voor een kind gemaakt. Dit type rolstoel wordt ook wel een XS-rolstoel genoemd.

Je hebt ook rolstoelen die totaal de andere kant opgaan. Zo heb je ze van het type XL- (en zelfs XXL-)rolstoel. Het zitvak van dit type rolstoel is maximaal 46 centimeter.

De breedste rolstoel die je kunt krijgen komt in totaal op zo’n 46 centimeter uit voor het zitvlak. De breedte van de rolstoel zelf is zo’n 20 centimeter meer dan dat. In totaal is de maximale breedte van een rolstoel dus 66 centimeter.

De breedte van de rolstoel doorgang waar je rekening mee dient te houden dient dus minimaal een halve meter te zijn. Op die manier blijft er ook nog wat ruimte over om te manoeuvreren en om de handen naast de wielen te kunnen plaatsen.

Tip 2. Zorg voor een goede drempel

Naast de breedte van de deur is de drempel natuurlijk ook erg belangrijk. Een rechthoekig ogende drempel is namelijk erg onhandig voor de rolstoel gebruiker die door de doorgang probeert te geraken. Een drempel maakt de doorgang een stuk eenvoudiger.

Tip 3. Zorg ervoor dat overal waar trappen zijn ook liften zijn

De wereld ziet er anders uit door de ogen van een rolstoel gebruiker. De breedte van een doorgang is natuurlijk een ding waar ze naar kijken. Maar iedere trap zonder lift in het zicht is minstens net zo’n groot obstakel.

Zorg er daarom voor dat overal waar niet-rolstoel gebruikers een trap dienen te pakken, een lift wordt geïnstalleerd. Zo kan de rolstoel gebruiker overal komen waar niet-rolstoel gebruikers ook kunnen komen: ongeacht de breedte van de doorgang of de aanwezigheid van een trap. Het kan lastig zijn om dit te realiseren, maar velen zijn je voorgegaan.

https://drempelhulp.com/wat-is-de-breedte-van-een-rolstoel/