Koopcentraal
Image default
Wijn

Wijn en spijs combinaties; 7 interessante wijnweetjes

Als echte wijnliefhebber weet je misschien al het een en ander over wijn. Toch zijn er altijd tips en weetjes waar je misschien nog niet van had gehoord. Denk aan de beste wijn en spijs combinaties of hoe je die lekkere fles wijn ontkurkt bij gebrek aan een kurkentrekker. Ontpop je als vinoloog en leer meer over wijn. Heb je meteen ook iets leuks te vertellen bij een gezellig wijnavondje. In dit artikel geven we je 7 interessante wijnweetjes.

  1. Onderdompelen in een wijnfontein

Klinkt als een droom toch? Maar hij bestaat echt! In de buurt van Rome ligt een plaats genaamd Caldari Di Ortona. Hier staat de Fontana del Vino, een wijnfontein met rode wijn waar je 24/7 een gratis wijntje kunt drinken.

De wijnfontein is bedacht door wijnhuis Dora Sarchese. Dit wijnhuis ligt met hun wijngaard aan de pelgrimsroute van Rome naar Ortona. Ontdek de mooie omgeving en bewandel deze route om vervolgens van een welverdiend glas wijn en van spijs combinaties te genieten.

  1. Proost

In verschillende situaties komt het voor dat we ons glas met wijn heffen om te proosten op iemands gezondheid. Maar weet je ook waarom we dit doen? Het proosten is afkomstig uit Griekenland. Als gastheer had je de taak en verantwoordelijkheid bij een wijn en spijs avond dat zijn gasten onbezorgd van het eten en de wijn konden genieten. Hiervoor hadden ze iets bedacht. De gastheer proefde de wijn voor om zeker te zijn dat deze niet vergiftigd was. Vervolgens werd er geproost en genoten van al het lekkers.

  1. Holte in de bodem van de wijnfles

Iedere wijnfles die wij kennen heeft een holte in de bodem. Zonde want dat betekent minder wijn in de fles. Maar deze holte zit er met een reden. Vroeger werden de flessen met de mond geblazen. Ze vormden een holte in de bodem om te voorkomen dat deze fles om zou vallen. Niet alleen bleef deze hierdoor rechtop staan. De holte zorgt ervoor dat de fles steviger staat.

  1. Ontkurken zonder kurkentrekker

Je hebt een heerlijke fles wijn gekocht voor een avond met verschillende wijn en spijs combinaties. Maar helaas heb je de vergissing gemaakt om een fles met kurk te kopen in plaats van een schroefdop. Laat je nu net geen kurkentrekker in huis hebben. Geen paniek. Je hebt een theedoek en pollepel nodig en dan krijg je de klus geklaard. De theedoek leg je over de hals van de fles. Vervolgens druk je met de steel van de pollepel de kurk naar beneden. Dit is ook meteen een goede work out gezien je best een beetje kracht moet zetten. Na flink duwen zal de kurk in de fles schieten. Nu kun je genieten van je wijn. Tip is om de fles wijn wel dezelfde avond leeg te drinken. Anders bestaat de kans dat deze naar kurk gaat smaken. 

  1. Hoeveel druiven gaan er in een fles wijn?

Voor je een fles wijn kunt kopen gaat er een heel proces aan vooraf. Alles begint met de wijndruif. Maar hoeveel druiven gaan er in een fles wijn? Gemiddeld worden 700 druiven per fles wijn verwerkt. Dat verklaart de enorme wijnranken.

  1. Wijn recyclen 

Het kan voorkomen dat je na het weekend nog wat wijn over hebt. Niet alle wijnen kun je lang bewaren, maar wegspoelen is zonde. Recycle je wijn door er ijsblokjes van te maken. Deze kun je van witte, rosé en rode wijn maken. De witte en rosé wijn ijsblokjes kun je gebruiken om je glas witte wijn of rosé te koelen. De blokjes rode wijn kun je, na het een beetje te laten smelten, toevoegen aan stoofvlees om het wat extra smaak te geven. 

  1. Wijn van blauwe druiven

Ondertussen zijn er al behoorlijk wat verschillende druivenrassen bekend. Zo heb je ook de blauwe druif. In eerste instantie lijkt het logisch, vanwege de kleur, dat deze gebruikt worden voor rode wijn. Wist je dat blauwe druiven ook gebruikt worden in witte wijn? Door het verwijderen van de blauwe schil voorkom je dat de wijn rood kleurt.

https://www.vinify.nl/wijn-spijs