Koopcentraal
Image default
Mode en Kleding

Textiel verven: alles dat je moet weten

Er zijn veel stoffen in de wereld, maar niet alles is geschikt voor textiel verven. Omdat er zoveel verschillende soorten stoffen zijn kan het soms ontmoedigend zijn, vooral als je nog begint bent met het verven van textiel. Je hoeft je echter geen zorgen te maken dat je alle stoffen moet gaan onthouden om te weten of je het kan verven of niet. Er zijn namelijk drie regels waaraan je je moet houden als je textiel gaat verven.

Het eerste wat je moet weten is dat je synthetische stoffen niet kan verven. Nou kun je bij jezelf misschien denken dat dit wel kan en ja het zou op zich kunnen, maar het is niet aan te raden om synthetische stoffen thuis te verven. Is het textiel dat je gaat verven natuurlijk? Dan kun je je houden aan twee verschillende regels. De natuurlijke stoffen vallen tussen twee categorieën. De eerste categorie kun je op elke manier verven. Bij de andere categorie kun je dit alleen maar met de hand.

Vergeet niet dat het kan voorkomen dat de stof waar je mee werkt deels natuurlijk is, maar ook deels synthetisch. Het is belangrijk om te weten hoeveel hiervan natuurlijk is en hoeveel synthetisch. Als je dit namelijk niet goed weet kan dit een groot verschil maken of je dit stuk met succes gaat verven of niet.

Voor de beginners onder ons hier zijn een paar stoffen die je wel kunt verven; katoen, denim, linnen en jute.