Koopcentraal
Image default
Muziek

Piano kopen – een zeldzaam mooi moment

Het is een hele happening om door de deur van een pianozaak te lopen met in je achterhoofd dat je er dan nu toch eindelijk eentje aan gaat schaffen. In je verbeelding zie je je volgende familiegeneraties al aan hetzelfde instrument zitten dat nu eerst jou in de ban krijgt. Want een piano kopen waar je goed voor zorgt, die kan makkelijk vele generaties mee. Het idee dat je kleinkinderen dezelfde toetsen zullen aanraken als jij, is bijzonder. Maar het is ook bijzonder dat je de knoop eindelijk hebt doorgehakt en een piano wilt. Eenmaal binnen kan het aantal geëtaleerde piano’s soms wat imponeren. Gelukkig lopen er mensen rond die absoluut goed advies kunnen geven over een van de mooiste muziekinstrumenten die de mens ooit heeft gebouwd.

Past de piano in je kamer?

Omdat het een hele investering is, wil je wel een verantwoorde keuze maken. Je zult lang bevriend raken met het instrument. Dit artikel geeft voor je bezoek aan de pianozaak een paar tips om op te letten als je een piano aanschaft. Zo krijg je al een idee van je aankoop en kun je de vaklui ter plekke daarna het hemd van het lijf vragen omtrent techniek, lessen, klank en onderhoud van je nieuwe piano. Vraag je eerst af waarom je dat wilt, een piano kopen. Het is een flinke uitgave en hij slokt sowieso een deel van je woonruimte op. Omdat een piano in je leefruimte vrij dominant aanwezig is, moet hij wel een beetje bij je interieurstijl passen. Als je toevallig veel bruine tinten in je huisstijl hebt, dan gaat dat geld schelen bij aankoop van een piano. Want bruine piano’s zijn wat goedkoper qua prijsstelling dan zwarte. Terwijl de klankkleur exact dezelfde is.

Piano kopen als tweedehandsje?

Bedenk ook even of je eigenlijk wel een gloednieuwe piano wilt. Er is ook een gedegen markt in tweedehands instrumenten. Die koop je trouwens ook bij een goede pianozaak. Dat is wat vertrouwd dan afgaan op een piano advertentie van Marktplaats. Want een pianozaak kijkt tweedehands piano’s altijd eerst goed na op onvolkomenheden. Ook kleine krasjes op de lak worden behandeld. En als ware piano meesters stemmen ze de tweedehands instrumenten perfect. Veel van die tweedehandsjes zijn beginners piano’s die niet zo lang zijn benut.

Plaats alvast je piano ergens in huis

Wat zijn nu belangrijke punten die je mee moet nemen bij het piano kopen. Hij moet dus bij je interieur passen maar je moet hem ook esthetisch kunnen waarderen. Onderschat dat punt niet, want je gaat waarschijnlijk lange tijd aankijken tegen dit ‘meubelstuk’ in je huis. Probeer ook alvast na te denken over een goed plekje in huis. Besef dat een piano gevoelig is voor vochtige lucht en temperatuurschommelingen. Zet je nieuwe verworvenheid dan ook nooit op de tocht of op een plekje met veel zoninval. Reconstrueer ook alvast de route die de piano af moet leggen vanaf de straat je huis binnen. Woon je in een appartement in een gebouw zonder liften? Dan moet je goed nadenken over hoe je je piano boven krijgt. En of dat sowieso dan gaat lukken.

Piano kopen maar, eerst leren kennen

Koop nooit online een piano. Oriënteren kan natuurlijk wel. Maar voor het piano kopen, moet je hem gehoord hebben. Elke piano heeft een eigen persoonlijkheid en die moet je aanstaan. Luister, speel en vergelijk. Tot je zegt: hier raak ik verliefd op.