Koopcentraal
Image default
Entertainment

Nat of droogvoer voor je hond?

Op internet zijn tal van blogs te vinden over welk hondenvoer al dan niet geschikt is voor je viervoetige vriend. Als hondeneigenaar kan het je soms duizelen, want er zijn zoveel verschillende merken. Daarnaast heb je nog een andere belangrijke keuze te maken: ga je voor natvoer of droogvoer?

Droogvoer

Veel hondeneigenaren kiezen ervoor om hun hond brokken te geven. Een van de redenen is dat dit gewoon het makkelijkst is. Droogvoer is langer houdbaar en kan dus groot (en goedkoop) ingeslagen worden. Bovendien kun je het prima in de voerbak laten staan als je hond het niet direct opeet. Daarnaast zijn brokken vaak beter voor de tanden. Dit geldt echter enkel voor de wat hardere brokken waar je hond op zal moeten kauwen. Zachte brokken die zo uit elkaar vallen, zullen makkelijk aan het gebit blijven plakken, waardoor de kans op tandsteen en tandplak groter wordt. Harde brokken gaan deze problemen juist tegen. Droogvoer is dus niet per definitie beter voor het gebit dan natvoer. Je kunt het beste voor een goed merk en voor speciale voeding voor het gebit gaan, ook wel ‘dental diets’ genoemd.

Natvoer

Is natvoer ongezonder dan hondenbrokken? Niet per se. De kans op tandsteen en tandplak is wel groter en daardoor zal je je hond naast het natvoer ook voldoende te kauwen moeten geven, zodat het gebit sterk kan blijven. Het voordeel van natvoer is dat honden het erg lekker vinden. Vooral de lastige eters zullen waarschijnlijk wel te porren zijn voor een bak, gevuld met voer uit blik. Vooral wanneer je het voer opwarmt komt er extra aroma vanaf, waardoor de eetlust snel komt opzetten.

Het nadeel van natvoer is dat het sneller bederft. Je zult het dus minder van kunnen opslaan en ook als je hond het niet opeet, bederft het snel. Je kunt het wel even in de koelkast bewaren om het eventueel ’s avonds weer aan je viervoeter te geven. Het belangrijkste is dat je het gebit extra goed schoonhoudt door het gebit te borstelen en de hond regelmatig een kauwstick of bot te geven.