Koopcentraal
Image default
Onderwijs

Hebben jouw leerlingen al een cultureel zelfportret?

Het cultureel zelfproject van je leerlingen, maak er werk van

Kunst en cultuur geven verrijking aan het leven. Maar wanneer begin je precies met cultuur en kunst? Wacht je tot het je aangeboden wordt of ga je als kind op zoek naar wat jij graag doet? Een school heeft hierin een zeer belangrijker rol te spelen. Maar hoeveel ruimte heb je als onderwijsinstelling hiervoor en hoe ver ga je in het aanbod kunst en cultuur op school? Het blijft een open discussie. In scholen waar heel veel aandacht wordt besteed aan kunst, cultuurprofielscholen bijvoorbeeld, hebben leerlingen een cultureel zelfportret. Wat is het precies, hoe kun jij als school hieraan meewerken en wat zijn de voordelen hiervan? In dit artikel lees je meer over het cultureel zelfportret.

Het cultureel zelfportret, wat en hoe?

Dit zelfportret geeft een duidelijk beeld over hoe het kind met kunst en cultuur omgaat. Op basis van een aantal vragen stelt het een portfolio op. Het gaat nadenken over: wat heb ik allemaal al gedaan aan cultuur en kunst, wat doe ik op dit moment en wat zou ik allemaal nog graag doen? Je krijgt een gedetailleerd beeld over de stand van zaken voor elke leerling. Maar je merkt het al: dit cultureel zelfportret is een levend dossier. Het verandert constant en gaat van jaar tot jaar mee met het kind. Jij als leraar of als schoolhoofd kan iedere leerling begeleiden. Het zelfportret is de basis van dialoog tussen leraar en leerling. Krijg je bijvoorbeeld heel wat vragen naar een bepaald domein van kunst en cultuur, dan kun je een korte workshop of een volledig dagproject organiseren. Na afloop wordt dit evenement bijgevoegd bij het cultureel zelfportret.

De voordelen van een cultureel zelfportret

Het opmaken van een cultureel zelfportret is voor de leerling een moment van zelfreflectie: hoever sta ik en waar wil ik naartoe met kunst en cultuur? De leerling wil misschien bijsturen, een andere richting uitgaan of zich specialiseren in wat het nu al doet. Het kind gaat zelf op zoek naar nieuwe domeinen of stelt de vraag in de school. In elke culturele workshop of kunstzinnige dagactiviteit gaat het creatief uit de hoek komen. Met andere woorden: kinderen leren bewust omgaan met cultuur en kunst. Dit is een gave die ze hun hele leven lang nog kunnen gebruiken.

https://kleinkunstig.nl