Koopcentraal
Image default
Dienstverlening

Bipolaire Stoornis Behandelingsoptie Waar Je Over Moet Weten

Er zijn verschillende opties om bipolaire stoornis te behandelen. Deze behandelingen kunnen uiteenlopen in kosten en aanpak. Omdat de stoornis van nature weerstand biedt, heeft deze ziekte een levenslange behandeling nodig. Behandeling wordt normaal uitgevoerd door een arts die ook kennis heeft van cognitieve ziektes en gerelateerde aandoeningen. Soms is er een team betrokken, zoals in het geval van een opname, waarbij zusters en psychologen samen werken. Aanvankelijk is de behandeling beperkt tot praat therapie, wat bepalen zal of de slachtoffers meer geavanceerde behandeling nodig hebben of niet.

De eerste optie voor het behandelen van slachtoffers van bipolaire stoornis is het gebruik van conventionele geneesmiddel. Deze geneesmiddel wordt meestal voorgeschreven door een arts. Sommige geneesmiddelen die vaak voorgeschreven worden zijn bijvoorbeeld Lithium, die een centrale rol speelt in het stabiliseren en voorkomen van stemmingswisselingen. Deze vorm van behandeling wordt al een lange tijd met succes gebruikt. Echter zijn daarbij regelmatige bloedtesten vereist. Als nadeel hebben ze bijwerkingen zoals gewichtstoename en trillende handen. Een ander alternatief is het gebruik van antidepressiva, hoewel ze sterk afgeraden worden omdat ze ongunstige stemmingswisselingen kunnen veroorzaken die tot lever schade of zelfs zelfmoord kunnen leiden. Andere geneesmiddelen die in deze categorie van geneesmiddel vallen zijn middelen tegen angst en antipsychotica geneesmiddelen die depressie minimeren en de zenuwen kalmeren.

Een ander belangrijk soort geneesmiddel is psychotherapie. Dit is een essentiële techniek, een combinatie van cognitieve gedragstherapie en hulpverlening. Deze techniek concentreert op het identificeren en aanvechten van negatieve en onredelijke overtuigingen die het slachtoffer in een put van hopeloosheid en zelf afstoting vangen. Door deze overtuigingen aan te vechten ontwikkelt het slachtoffer een ware identiteit die hem helpt met het leven van een vervuld leven. Deze techniek helpt ook in de bepaling van stressfactoren of prikkels. Hier dicht aan gerelateerd is wat ook wel familie therapie genoemd wordt, wat zich op de hele familie concentreert. Het is belangrijk omdat de familie meer begrip ontwikkelt en de broodnodige wederzijdse ondersteuning kunnen aanbieden aan hun betroffen familielid.

Een ander belangrijke vorm van behandeling is elektroconvulsieve therapie. Dit is effectief voor slachtoffers die een zwaar geval hebben van manische depressie of diegenen die niet hersteld zijn, ook na lange behandeling. Er wordt een ECT machine gebruikt om de hersens opnieuw te starten in de hoop om de elektrische pulsen te verwijderen die de mentale ziekte veroorzaken. Het is bewezen effectief, en deze methode is ook geschikt voor zwangere moeders die geen conventionele geneesmiddel kunnen nemen vanwege de bijwerkingen die het op hun lichaam zou kunnen hebben.

Klik hier voor onze website

Voor meer info : https://www.depsycholoog.nl/breda/