Koopcentraal
Image default
Aanbiedingen

Voorkom boetes en reputatieschade door compliant te zijn met wet- en regelgeving

Voorkom boetes en reputatieschade door compliant te zijn met wet- en regelgeving

Heeft u soms het gevoel dat u verstrikt raakt in een web van wetten en regels? Vindt u wetswijzigingen eerder vervelend dan helpend? Dan bent u niet de enige. Van bedrijven wordt het echter wel verwacht dat zij compliant zijn met de geldende wet- en regelgeving, ook al verandert deze voortdurend. Non-compliance wordt bestraft en kan bovendien leiden tot reputatieschade. Wilt u dit voorkomen? Dan zult u ervoor moeten zorgen dat u inzicht krijgt in alle wetten, regels en eventuele toekomstige wetswijzigingen die op uw bedrijf van toepassing zijn en hieraan moeten voldoen. In deze blog delen we graag een handige tip met u. Lees daarom snel verder!

Waar vind ik alle wetten en regels?

Met duizenden wetten en regels is het niet altijd even makkelijk om uit te zoeken welke wet- en regelgeving voor u van belang is. Alle wetten en regels in Nederland zijn te vinden op de website van de overheid. Hier kunt u zoeken op onderwerp, zoals ‘arbeidsrecht’, ‘milieu’ of ‘veiligheid’. Ook kunt u zoeken op een specifieke wet- en regelgeving, zoals de Arbowet of de Wet milieubeheer. Daarnaast zijn er gespecialiseerde websites die zich richten op specifieke wet- en regelgeving. Denk aan de website van de Autoriteit Persoonsgegevens voor de AVG.

Wanneer ben ik zogezegd ‘compliant’?

U bent compliant wanneer uw bedrijf voldoet aan de wetten en regels die op uw bedrijf van toepassing zijn. Niet alle regels gelden uiteraard voor alle bedrijven. En voor sommige sectoren gelden nog weer extra regels. Compliance kan er voor het ene bedrijf dan ook anders uitzien dan voor het andere bedrijf. Het belangrijkste is dus dat u weet wat voor uw bedrijf geldt en dat u hier ook aan voldoet. Dan bent u compliant.

Wat zijn de gevolgen van non-compliance?

Non-compliance, het niet voldoen aan de regels en wetten die voor u van belang zijn, wilt u zoveel mogelijk voorkomen. Constateert een toezichthouder dat het ergens aan schort binnen uw bedrijfsvoering? Dan kunt u hiervoor een fikse boete ontvangen. Ook kan dit de reputatie van uw bedrijf schaden als uw bedrijf negatief in het nieuws komt. Gelukkig ziet u met de compliance management tool Pharius in één oogopslag hoe uw bedrijf presteert op het gebied van compliance en kunt u gericht actie ondernemen om zo geen risico te lopen op boetes en reputatieschade.