Koopcentraal
Image default
Mobiliteit

Veel voorkomende klachten bij bedlegerige senioren

Indien u bedlegerig wordt is dit niet alleen een grote fysieke aanpassing, het kan namelijk ook emotionele impact hebben voor patiënten en families. Om de overgang van niet bedlegerig naar bedlegerig zo gemakkelijk mogelijk te maken en patiënten gezond en gelukkig te houden, is het belangrijk dat de zorgverleners zich bewust zijn van de risico’s voor de patiënt, zowel op fysiek als mentaal vlak.

Fysieke klachten

Decubitus

Indien u een te lange tijd in dezelfde houding zit of ligt, kan dit decubitus veroorzaken. Decubitus ontstaat wanneer bepaalde drukpunten op het lichaam overbelast raken wanneer het lichaamsgewicht te lang op dit drukpunt steunt. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar deze gebieden af.

Doordat er geen zuurstof naar de huid en naar de spieren meer kan, kunnen deze infecteren of zelfs afsterven. De zweren die hierdoor ontstaan kunnen groot, diep, pijnlijk en moeilijk te behandelen zijn. 

Het is dus essentieel voor zorgverleners om ervoor te zorgen dat patiënten in verschillende posities liggen. Ook is het belangrijk dat vocht door de kleding en het beddengoed van de huid kan worden afgevoerd en dat ervoor wordt gezorgd dat de huid niet wordt verwond, bijvoorbeeld tijdens het aankleden.

Pulmonale congestie en longontsteking

Niet mobiel zijn kan slijm en vocht in de borst veroorzaken, wat kan leiden tot longontsteking of andere complicaties.

Ondanks dat dit lastig te voorkomen is, zijn er wel een aantal opdrachten die u kunt uitvoeren. U kunt het hoofdeinde van het bed tijdens de wakkere uren op te tillen, ervoor zorgen dat de patiënt niet te veel eet of een opgeblazen gevoel krijgt (wat diepe ademhaling kan belemmeren) en u kunt samen met de bedlegerige diepe ademhalingsoefeningen uitoefenen.

Rugpijn

Patiënten die lang in bed liggen krijgen ook vaak last van rugklachten. Dit komt omdat er veel druk op de wervelkolom komt te staan. 

Met goed ondersteunend bed of matras vermindert u de kans op rugklachten. Seniorenbedden zijn speciaal gemaakt voor oudere, broze lichamen. Deze bedden bieden optimale ondersteuning aan mensen die lastig uit bed komen, maar ook aan mensen die bedlegerig zijn.  Een seniorenbed kopen in combinatie met een goed ondersteunend matras is dus een verstandige keuze.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig uw houding te veranderen. Te lang in één houding liggen kan resulteren in rugpijn. Zorg er dus voor dat de patiënt regelmatig wordt verplaatst om belasting van de wervelkolom te voorkomen.

Constipatie

Beweging is belangrijk om het spijsverteringskanaal en de dikke darm soepel te laten werken. Patiënten die veel in bed liggen krijgen mogelijk niet genoeg beweging. Constipatie kan hiervan een mogelijk gevolg zijn.

Het toevoegen van meer vocht en vezels aan het eten en vaste toiletbezoeken in te plannen, vermindert u de constipatie.

Mentale klachten

Depressie

Er zijn meerdere redenen waarom bedlegerige patiënten depressief kunnen worden. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Bedlegerige patiënten hebben het gevoel dat ze een last zijn

  • Het kan voor bedlegerige patiënten aanvoelen of ze hun autonomie verloren hebben

  • Sociale interacties zijn beperkt

Daarom is het belangrijk om patiënten te laten weten dat ze nog steeds deel uitmaken van hun gemeenschap. Emotionele gezondheid is erg belangrijk, zeker wanneer de fysieke gezondheid niet meer optimaal is.

Slaapproblemen

Slaapproblemen komen vaak voor omdat bedlegerige patiënten een onregelmatig slaapschema kunnen aannemen, geen lichaamsbeweging krijgen of pijn voelen door te lang in ongemakkelijke houdingen te liggen. Probeer patiënten op een regelmatig slaapschema te houden, gebruik dagelijks actieve en passieve oefeningen en zorg ervoor dat patiënten in comfortabele en gevarieerde posities slapen.

Verlies van eetlust

Bedlegerige patiënten kunnen al snel hun eetlust verliezen. Dit kan meerdere redenen hebben. Een van die redenen is dat ze niet zoveel honger hebben omdat ze niet zoveel fysieke energie verbruiken. Ook kan het zo zijn dat ze bang zijn om naar het toilet te gaan waardoor ze voedsel weigeren.

Om dit te verhelpen kun je het beste aan de patiënt vragen waarom hij of zij niet eet. Raadpleeg in extreme gevallen een arts over hoe u ervoor kunt zorgen dat de patiënt de benodigde voedingsstoffen en calorieën krijgt. Het feit dat ze hun interesse in eten verloren hebben betekent niet dat ze de voedingsstoffen niet meer nodig hebben.

https://www.aldenhuijsenslaapsystemen.nl/slaapsystemen/seniorenbed/