Koopcentraal
Image default
Woning en Tuin

Alles over plafondlampen

Plafondlampen zijn er in vele soorten en maten. Daarnaast zijn ze in veel verschillende prijsklasse te verkrijgen en zijn ze geschikt voor vrijwel alle ruimtes. Het mooie aan de plafondlamp is dat het weinig ruimte inneemt in vergelijking met bijvoorbeeld vloerlampen, omdat de lamp aan het plafond hangt. Er is geen grote voetplaat die je ergens neer moet zetten. Dit is natuurlijk ideaal voor mensen of studenten met een kleine kamer die weinig ruimte hebben.

 

Soorten en stijlen plafondlampen

Je hebt bijvoorbeeld de hanglamp die aan één of meerdere draden aan het plafond hangen en je hebt plafondlampen die aan het plafond zelf vastzitten. Er zijn veel verschillende soorten stijlen, denk aan bijvoorbeeld kroonluchters of kinderlampen.

 

Industrielampen

De stijl van deze soort lampen zit eigenlijk al in het woord industrie. Deze lampensoort is gebaseerd op de lampen uit de industriële revolutie. Ze zijn allemaal volledig gemaakt uit staal, ook de kap is van staal. Ze geven vaak een stoere indruk en passen in vele ruimtes. Industrielampen zijn erg populair in slaapkamers en woonkamers.

 

Klassieke plafondlampen

De klassieke lampen zijn vaak gemaakt van bronskleurig staal. Ze geven natuurlijk een klassieke indruk. Onder deze categorie vallen ook de meeste kroonluchters. Wat ook veel verkochte lampen zijn, zijn de lampen met stalen stangen die kronkelen met daaraan bronskleurige bladeren.

 

Moderne plafondlampen

Wat op het moment erg in is, zijn de moderne plafondlampen. Vaak gemaakt van zilverkleurig staal en met strakke en rechte structuren. Wat ik persoonlijk erg mooi vind zijn hanglampen met rechte glasplaten op elkaar en mooi LED-licht. Onder de moderne lampen vallen vaak ook lampen met een ‘normale’ stoffen kap.

 

Ruimtes

Zoals eerder vermeld zijn er heel veel verschillende plafondlampen te verkrijgen. Daarom zijn deze lampen ook geschikt voor bijna iedere ruimte. Hanglampen zijn ideaal om bijvoorbeeld boven een eettafel te hangen. Ook worden deze lampen veel gebruikt om boven bureaus of toonbanken in winkels te hangen. Voor kinderkamers worden vaak ook plafondlampen gebruikt. Er zijn veel leuke kinderlampen. In mijn kamer vroeger hing altijd een wolk met een maan en allemaal kleine lampjes.

 

Woonkamer plafondlampen

Deze ruimte is prima geschikt voor plafondlampen. Vaak is de woonkamer de grootste ruimte in een huis dus is er vaak genoeg ruimte voor een wat grotere lamp. De stijl verschilt per inrichting van de woonkamer. Vaak worden er moderne of klassieke lampen gebruikt. Industrielampen zijn minder geschikt voor woonkamers.

 

Badkamer plafonnieres 

In badkamers worden vaak lampen gebruikt die direct aan het plafond zitten, omdat hanglampen vrij onhandig zijn in vaak een wat kleinere ruimte. Wat veel gebruikt wordt in badkamers zijn moderne kleinere plafondlampen met een onderkant van glas. Deze nemen weinig ruimte in beslag en geven mooi strak licht.

 

 

Keukenlampen

Ook in de keuken zijn (grote) hanglampen vaak wat onhandig in verband met het koken. Ook hier worden vaak kleinere plafondlampen gebruikt die aan het plafond vastzitten en mooi helder licht geven.

 

Slaapkamer plafondlampen

Deze kamer is uiterst geschikt voor alle soorten plafondlampen. Natuurlijk hangt de stijl van de lamp af van de inrichting van de kamer. Er is een enorm assortiment aan kinderlampen voor jonge kinderen. Voor jongeren zijn industrielampen heel populair op de slaapkamer.

 

Lichtbronnen

Plafondlampen zijn geschikt voor allerlei soorten lichtbronnen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld E27 fittingen bevatten die geschikt zijn voor spaarlampen, maar ook gloei- en LEDlampen. Deze fittingen zijn op dit moment erg populair en voornamelijk LEDverlichting is erg gewild. Dat komt omdat LED redelijk nieuw is. In de jaren 20 van de 20e eeuw werd LED voor het eerst uitgevonden door een Russische wetenschapper. Pas 40 jaar later brak LED door. Led kan meerdere kleuren aannemen zoals rood, blauw en wit. Daarnaast is het een zuinige lichtbron die amper verslijt. LED heeft dus veel voordelen en is daarom een erg populaire lichtbron. Plafondlampen kunnen ook halogeenlampjes bevatten, dit is vaak het geval bij kinderlampen. Dit zijn dan vaak wat meer en kleinere lichtbronnen.

 

Materiaal

Plafondlampen kunnen van heel veel verschillende materialen gemaakt worden. Veel moderne lampen zijn gemaakt van stalen buizen en platen. Ook de industriële lampen zijn gemaakt van staal, ook de kap. Klassieke lampen zijn veel gemaakt van chroomkleurig staal, wat eigenlijk al de klassieke indruk geeft aan de lamp. Ook zit er vaak glas in lampen verwerkt, vaak in vorm van glasplaten en kristallen, die veel gebruikt worden bij klassieke lampen.

 

 

 

 

Voor meer info : http://www.directlampen.nl/